Lasagne!
Lasagne med egna pastaplattor!
Ingredienser:
Pastadeg
3 dl vetemjöl
2 dl durum vetemjöl
1 msk olivolja
3 ägg
1 tsk salt
Köttfärsfyllning:
1 kg blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8 tomater
3 msk olivolja
2 msk soya
1 dl matlagningsgrädde
1 dl kalvfond
Kryddor, jag använde - pepparmix och oregano!
Ostsås
2 paket färdigköpt ostsås (fusk jag vet!)
3 dl parmensanost
1 dl riacottaost
Svartpeppar
3 dl riven ost att ha ovanpå
Pastalplattor
1. Sikta vetemjöl och durummjöl i en bunke. (Lättare än att göra på bordet, i bunke är det lättare att få i allt mjöl.)
2. Gör ett hål i mitten och knäck äggen och häll i olja och salt.
3. Börja röra runt med fingrarna och blanda in lite mjöl i taget.
4. Ta ur degen ur bunken och knåda i ca 10 min.
5. Låt degen vila en timma i kylen.
6. Gör klart köttfärsen och ostsåsen under tiden.
7. Ta ut degen och skär rektangulära bitar och kavla dem något så att de går igenom steg 1 på pastamaskinen. Jag stannade på tjocklek 7, inte allra tunnaste.
8. Skär pastalängderna i rektangulära bitar.
Köttfärs:
1. Hacka den gula löken och pressa vitlöken och stek tillsammans med lite olivolja.
2. Vänd ner köttfärsen
3. Skär tomaterna och lägg dem i en kastrull och koka dem tills de är mjuka tillsammans med 0,5 dl vatten, olivolja, salt och oregano. Mixa sedan med en handmixer till en slät tomatkräm.
4. Blanda ner tomatkrämen plus övriga ingredienser i köttfärsen och låt puttra i 30 min.
Ostsås:
1. Värm den färdiga ostsåsen i en kastrull och riv ner parmensan, riacottaost och peppar.
"Bygg" sedan ihop lasangen genom att varva pastaplattor, köttfärs och ostsås. Avsluta med pastaplattor och toppa med riven ost. Gratinera
i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
Går precis lika bra med färdiga pastaplattor och att byta ut tomatkrämen mot krossade tomater.









Trackback