Chocolate chip cookies
Fick en ny kokbok i julklapp, Caroline Ahlqvists älska att baka, vinnaren av hela Sverige bakar 2013! Och blev kär i ett recept på chocolate chip cookies som passar alla smaker, eftersom man själv kan bestämma vad man vill ha i dem.
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 ägg
50 g grovhackade hasselnötter
100 g mörk choklad
100 g vit choklad
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
2. Rör ihop smör, farinsocker, strösocker i en annan bunke. Knäck i äggen och rör ihop.
3. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn fast smet.
4. Tillsätt nötter och all choklad och forma degen till en rulle, plasta in den i plastfolie och låt den vila 30 min i kylen.
5. Skär degen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt, grädda i mitten av igen i ca 12-15
min och låt svalna på galler.
Jag jag testade även att köra en variant med bara marabou mjölkchoklad och en med vit choklad och saltade macadamianötter, det blev toppen! Det är bara fantasin som sätter stopp på detta recept!

Födelsedagstårta
Hej... igen!
Förlåt för mitt långa juluppehåll, men ska försöka dra igång lite igen!
Börjar med en enkel födelsedagstårta som inte kräver en massa timmar att göra!
Fyllningen är halloncurd och chokladkräm och sedan är den dekorerad med färgad grädde.

Pepparkakscupcake
Efter önskningar av julgodis/julbak kommer ett recept på pepparkakscupcake i miniformat!
Ingredienser:
4.5 dl vetemjöl
1.25 dl strösocker
0.5 tsk salt
3 tsk bakpulver
1 ägg
2.5 dl mjölk
125g smör
2 tsk Kanel
0.5 tsk Ingefära
0.25 tsk Muskot
1 tsk Nejlika, mald
2-5 krossade pepparkakaor
Frosting:
3msk smör
200g cream cheese
400g florsocker
1.Smält smöret, vipsa ner ägg och mjölk, ställ åt sidan.
2. Blanda de torra ingredienderna i en annan bunke och tillsätt kryddorna.
3. Blanda de torra ingredienserna med äggblandningen och rör försiktigt.
4. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och klicka ut smeten, den räcker till cirka 10st normalstora cupcakes eller ca 50 i miniformat.
5. Grädda i ungen i ca 12 min på 200 grader.
6. Rör smöret mjukt med elvisp, blanda i cream cheesen och vispa fluffigt. Rör ner florsockret och vispa till en jämn kräm. Bred eller spritsa över dina cupcakes.


Lemoncurd
Hej!
Tårtan i förra inlägget var min första beställningstårta! Vill du ha en tårta till ett kalas, ett speciellt tillfälle eller bara för att festa till det lite extra är det bara att skicka ett mail till : [email protected]
Priset är varierande men runt 500 kr.
Här kommer ett recept på lemoncurd:
Ingredienser:
3 citroner
1,5 dl socker
50 gran smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
- Gör såhär:
Tvätta tre citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. - Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.
- Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
- Häll över i en ren skål och låt citronkrämen svalna.

Fotbollstårta!
Detta är der mest tidskrävande jag gjort, 10
timmar. En tårta som krävde massa pressande, kavlade och räknade! Skriver ut receptet om det efterfrågads eftersom det är väldigt långt.
Tårtan, även fotbollen, är en citrustårta fylld med lemoncurd, citrusgrädde och vaniljkräm. Sedan är den täckt med sockrepasta i olika färger.












Gratinerade krabbor
Ingredienser:
4 st små kokta krabbor
3 st tomater
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 krm fint hackad färsk chili
0.5 dl hackade örter (persilja, basilika, timjan)
3 msk olivolja
0.5 dl riven parmesanost
Salt
Peppar
3 st tomater
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 krm fint hackad färsk chili
0.5 dl hackade örter (persilja, basilika, timjan)
3 msk olivolja
0.5 dl riven parmesanost
Salt
Peppar
- Lossa alla klor från skalet. Pilla ur allt kött både ur skalet och klorna. Lägg i en skål.
- Skär alla grönsaker i ca:1 cm stora tärningar. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp.
- Lägg i grönsakerna och pressa över vitlöken. Lägg ner chilin och krabbköttet.
- Häll i vinet och låt puttra tills det kokat ner något. Stuvningen skall inte vara för lös i konsistensen.
- Smaka av med salt och peppar och ha sist i örterna.
- Skrapa av krabbskalen och skölj dom rena på utsidan. Lägg tilbaka krabbköttet och ha över parmesanosten.
- Gratinera krabban i övervärme tills osten smält och blivit gyllengul.
- Servera med nyrostat vitlöks bröd.



Lasagne!
Lasagne med egna pastaplattor!
Ingredienser:
Pastadeg
3 dl vetemjöl
2 dl durum vetemjöl
1 msk olivolja
3 ägg
1 tsk salt
Köttfärsfyllning:
1 kg blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8 tomater
3 msk olivolja
2 msk soya
1 dl matlagningsgrädde
1 dl kalvfond
Kryddor, jag använde - pepparmix och oregano!
Ostsås
2 paket färdigköpt ostsås (fusk jag vet!)
3 dl parmensanost
1 dl riacottaost
Svartpeppar
3 dl riven ost att ha ovanpå
Pastalplattor
1. Sikta vetemjöl och durummjöl i en bunke. (Lättare än att göra på bordet, i bunke är det lättare att få i allt mjöl.)
2. Gör ett hål i mitten och knäck äggen och häll i olja och salt.
3. Börja röra runt med fingrarna och blanda in lite mjöl i taget.
4. Ta ur degen ur bunken och knåda i ca 10 min.
5. Låt degen vila en timma i kylen.
6. Gör klart köttfärsen och ostsåsen under tiden.
7. Ta ut degen och skär rektangulära bitar och kavla dem något så att de går igenom steg 1 på pastamaskinen. Jag stannade på tjocklek 7, inte allra tunnaste.
8. Skär pastalängderna i rektangulära bitar.
Köttfärs:
1. Hacka den gula löken och pressa vitlöken och stek tillsammans med lite olivolja.
2. Vänd ner köttfärsen
3. Skär tomaterna och lägg dem i en kastrull och koka dem tills de är mjuka tillsammans med 0,5 dl vatten, olivolja, salt och oregano. Mixa sedan med en handmixer till en slät tomatkräm.
4. Blanda ner tomatkrämen plus övriga ingredienser i köttfärsen och låt puttra i 30 min.
Ostsås:
1. Värm den färdiga ostsåsen i en kastrull och riv ner parmensan, riacottaost och peppar.
"Bygg" sedan ihop lasangen genom att varva pastaplattor, köttfärs och ostsås. Avsluta med pastaplattor och toppa med riven ost. Gratinera
i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
Går precis lika bra med färdiga pastaplattor och att byta ut tomatkrämen mot krossade tomater.









Fullkornsbröd
Fullkornsbröd med sesamfrön
Ingredienser:
2,5 dl ljummet vatten
7 dl fullkornsbröd
2 msk olivolja
25 gram jäst
1 tsk salt
1 ägg
Sesamfrön
1. Smula ner jästen i det ljumna vattnet.
2. Blanda i oljan, saltet och mjölet.
3. Arbeta tills degen blir slät och släpper ifrån bunken.
4. Täck över den med en bakhandduk och låt
jäsa i en timma.
5. Baka ut lika stora bullar och lägg dem på
en plåt och jäs dem i 45 minuter till.
6. Pensla bullarna med ägg och strö på sesamfröna.
7. Grädda i ungen i ca 15 minuter på 225 grader.
Tips: För att se att degen jäst färdigt. Tryck fingret ca i cm ner i degen, om degen "trycks" ut igen när du tar bort fingret är degen klar! Om inte låt jäsa en stund till.



Inspiration!
Hej!
Tänkte mig att ni kunde vara kreativa och he mig förslag/ önskningar på någonting jag ska laga eller baka! Någonting svårt, lätt, konstigt, vegetariskt, någonting du gillar eller kanske någonting du inte gillar? Kom med många förslag så väljer jag bland kommentarerna!

Gratinerade päron med mintchoklad
Kom precis hem ifrån min farfar som är en av mina största inspirationer inom matlagning(och annars också). Vi gjorde i alla fall en superenkel och snabb efterrätt.
Ingredienser:
6 konserverade päronhalvor
12 after eight
4 dl grädde
Några droppar vaniljextrakt alt vaniljsocker
1. Skär av en bit på undersidan av päronen så att de kan ligga plant.
2. Lägg två aftereight på varje päronhalva
3. Gratinera päronen på 250 grader i 10 min.
4. Servera tillsammans med vispadgrädde med vaniljextrakt.


Enkel currygryta!
Superenkel och snabb currygryta med kyckling.
Ingredienser:
4 morötter
1/4 kålhuvud
1 röd paprika
6 kycklingfiléer
1 dl grädde
2 dl vatten
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 konserver färdih grytbas. Baserad på kokosmjölk. Jag valde Payeng curry!
1. Hacka alla grönsaker och stek i en stor kastrull i ca 3 min. Häll sedan över vatten och koka så att morötterna blir ganska mjuka men inte helt genomkokta.
2. Häll av vattnet på grönsakerna och stek kycklingen.
3. Blanda i grytbaserna, grönsakerna och kycklingen + övriga ingredienser i kastullen och låt koka i ca 10 min.
4. Servera med ris och pitabröd (recept på pitabröd finns längre ner! )

Snickerstårta!
Denna tårta har verkligen extra extra allt! Väldigt god och väldigt mäktig! Den tar en liten stund att göra, räkna med 3-4 timmar.
Ingredienser:
2 bottnar
6 st ägg
6 dl strösocker
300 g smör
150 g mörk choklad 70%
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
0.5 dl ströbröd
6 dl strösocker
300 g smör
150 g mörk choklad 70%
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
0.5 dl ströbröd
Peanutbutter cream
3 dl jordnötssmör
4 dl cream cheese
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
4 dl cream cheese
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Mörk chokladkolasås
100 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
25 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
25 g smör
Ljus chokladfrosting100 g mörk choklad 70%
125 g mjölkchoklad, tex Marabou
1.35 dl vispgrädde
175 g smör, rumstempererat
Botten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop ägg och socker, smeten behöver inte bli pösig.
- Smält smör i en kastrull.
- Drag av från värmen och tillsätt bitar av choklad.
- Rör på svag värme tills chokladen har smält.
- Blanda chokladsmeten i äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en separat bunke med en gaffel.
- Sikta och vänd in blandningen i smeten med hjälp av en slickepott.
- Smörj två kakformar med löstagbar kant (18 cm).
- Strö ströbröd i formarna och häll i smeten.
- Baka i ugnen ca 30-35 minuter. Prova med en sticka för att se när kakorna är klar. De ska bli fasta men ändå fortfarande lite kladdiga.
- Låt svalna ca 30 min, i frysen. Skär sedan upp kakorna i fyra delar och plasta in och in i frysen igen i ca 10 min.
- Peanutbutter cream
Mosa ihop jordnötssmör, cream cheese och socker med en slev. - Vispa grädden och vänd in i smeten.
- Spritsa krämen på mellan tårtbottnarna.
- Chokladkolasås
Finhacka chokladen och blanda med grädde, sirap och smör i en kastrull. - Låt puttra ihop på medelvärme till en tjock chokladsås.
- Låt svalna.
- Ljus chokladfrosting
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. - Koka upp grädde i en kastrull.
- Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå 2 minuter.
- Rör till en jämn chokladsmet.
- Låt svalna.
- Vispa med en elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten.
- Smeten ska bli helt slät.
- Montera ihop tårtan med peanutbutter cream mellan bottnarna.
- Klä tårtan med ljus chokladfrosting och ställ in i kyl ca 30 minuter.
- Tag ut och häll över chokladkolasåsen.
- Toppa med jordnötter.


Jordnötskrämen!

Bottnar!





Tårtan fick tummen upp av mitt
födelsedagsbarn!
Tårtmania!
Sitter och funderar på en ny idé på en tårta. Jag brukar tvinga på de närmsta stackarna tårtor när de fyller år. Här kommer några exempel!

Hilfiger t-shirt

Chokladgitarr - ca 1 meter lång!

Hästtårta!

Musiktårta!
Fylld köttfärslimpa
Formen på denna rätt fick många kreativa gissningar på vad det var för något - ingen av gissningarna var köttfärslimpa, vilket det är!
Ingrediernser:
1 kg blandfärs
2 paket bacon
4 msk fransk löksoppa
2 klyftor vitlök
0,25 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 ägg
Kryddor efter smak, jag använde mig av
timjan, chili, smokey paprika, pepparmix och salt.
Fyllning:
1 dl crème freiche
1 paket fetaost
Ett halvt paket halloum
1. Börja med att blanda ströbröd och mjölk och låt de svälla i 10 minuter.
2. Gör fyllningen. Mosa fetaosten med en gaffel in en skål, riv ner halloumin och blanda i crème freichen. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda ner köttfärsen och övriga ingredienser i ströbrödet.
4. Lägg upp köttfärsen på en bakplåtspapper och forma den som en rektangel där du sedan lägger fyllningen i ena kanten. Rulla ihop som en rulltårta.
5. Linda in köttfärslimpan i bacon.
6. Lägg upp på en plåt, jag la även lite morötter, lök och vitlök på plåten för smakens skull men det går lika bra utan.
7. Sätt in i ungen på 200 grader i ca 25 min. Ansluta de sista 5-10 min med högre värme och flytta köttet högre upp så att baconen får fin färg.
Jag serverade med vanligt potatismos och en enkel brunsås!


Enkel dekoration på tårta
Superenkel dekoration på en annars ganska tråkig kladdkaka. En dekoration som inte
kräver mycket erfarenhet! Vispa upp grädde och dela upp den i två olika skålar. Färga grädden i den ena skålen med karamellfärg och spritsta ut de olika färgerna över kakan!
